A késkészítés a legősibb és szerintünk az egyik legszebb kézműves tevékenység. Már az ősember is igyekezett valami vágó, nyúzó eszközhöz jutni, így korok elnevezése is fűződik ehhez a szép mesterséghez. Pattintott kőkor, csiszolt kőkor majd kialakult a réz, bronz és a vaskor.
A régi családi műhelyben egyszerű tradicionális szerszámokkal és gépekkel, aprólékos kézi munkával dolgozunk.

Természetesen a munka a legmegfelelőbb nyersanyagok összeválogatásával kezdődik.
A penge acélja lehet:
Böhler N695 (440C)
Krupp WNr1.4034
RWL-34
ATS-34
Vanadis 10
Különböző damaszk acélok


Ezek napjaink legkedveltebb és egyben talán a legjobb késacéljai. A jó penge anyag mellett a megfelelő hőkezelés és él kiképzés is fontos a végeredményhez. A kemencében hevített és olajban edzett, majd a szívósság érdekében megeresztett penge, kézi köszörüléssel és polírozással nyeri el végső formáját és élprofilját.Műhelyünkben különleges kivitelű vadászkések, konyhai és asztali kések, illetve jellegzetes, hagyományos magyar bicskák készülnek.

A különböző késesek közül, ez utóbbi a bicskakészítés, ami a legkomolyabb alkotó munkát és szakmai múltat igényli. A penge és a rugó gondos összehangolása, a szerkezet precíz kidolgozása nélkülözhetetlen feltétel a hibátlan működéshez. A lehetséges mindennapi igénybevétel megköveteli, hogy a szegecselések erősek és szakszerűek, az illesztések tökéletesen pontosak legyenek.


Egy jól elkészített bicska mechanikája értő kezekben sok-sok év multán is kitűnően tud teljesíteni. A rugónak és a penge hátának díszítő cizellálása tűreszelőkkel, gondos, nagy türelmet igénylő munkával készül.

Ezen kívül a műhelyünkre jellemző díszítő elem még a diófa markolatban lévő csont vagy szaru berakás, réz, ezüst vagy arany veretek. A csont és mamutagyar markolatokat hagyományos szabadkézzel karcolt csontmetszetekkel díszítjük. A felhasznált anyagok, a limitált darabszám és az ilyen különleges kidolgozás, aminek köszönhetően a kések Rolls Royce-ának nevezte a Szentendrei Kurír magazin a Szankovits kést.

A jó tanítómesterek és kézügyesség mellett a szakma iránti feltétlen elkötelezettség is szükséges ehhez a szép, értékteremtő munkához. Műhelyünk régi szerszámai és az onnan kikerülő egyedi bicskák, illetve a vásárlóinktól kapott pozitív visszajelzések, talán motiválni fogják családunk további generációit is arra, hogy folytassák e hagyományápoló szakmát.