A késkészítés a legősibb és szerintünk az egyik legszebb kézműves tevékenység. Már az ősember is igyekezett valami vágó, nyúzó eszközhöz jutni, így korok elnevezése is fűződik ehhez a szép mesterséghez. Pattintott kőkor, csiszolt kőkor majd kialakult a réz, bronz és a vaskor.
A régi családi műhelyben tradicionális eszközökel, nagyapától megörökölt egyszerű szerszámokkal dolgozunk. A munkafolyamatoknál a kézimunkát részesítjük előnyben, véleményünk szerint az adja meg a bicska lelkét. Minden bicskát úgy készítünk, mintha saját magunknak csinálnánk. Nálunk nincsen lézer, CNC, szallagcsiszoló, gravírozó gép stb. Rengeteg féle fajta és formájú reszelőt használunk. A bicskák minden részének végső kidolgozását csiszolóporban gurított parafa illetve filc korongokon végezzük, mellyeket faggyúval és szalonnával kenünk. Készítünk Fejesgörbe, Maskara, Mitri (Völgyelt), Pecsétnyomó, Rác, Szalonnázó bicskákat, sokféle méretben és kivitelben. Ezek közül a Pecsétnyomó bicska kialakulása, a mi családunkhoz köthető, hiszen az eredetileg egy szekszárdi Börcsök forma.

Természetesen a munka a legmegfelelőbb nyersanyagok összeválogatásával kezdődik.
A penge acélja lehet:
S101 (szénacél)
Krupp WNr1.4034
RWL-34
WNr 1.4116
SANDVIK 14C28N
Különböző damaszk acélok


A jó penge anyag mellett a megfelelő hőkezelés és él kiképzés is fontos a végeredményhez. A kemencében hevített és olajban edzett, majd a szívósság érdekében megeresztett penge, kézi köszörüléssel és parafa korongon történő polírozással nyeri el végső formáját és élprofilját. Műhelyünkben kizárólag hagyományos bicskák készülnek. A magyar népéletben példa értékűen szép és gazdag formavilág alakult ki amely a múltunk, kultúránk része, megőrzése kiemelkedően fontos.

A különböző késesek közül, a bicskakészítés, ami a legkomolyabb alkotó munkát és szakmai múltat igényli. A penge és a rugó gondos összehangolása, a szerkezet precíz kidolgozása nélkülözhetetlen feltétel a hibátlan működéshez. A lehetséges mindennapi igénybevétel megköveteli, hogy a szegecselések erősek és szakszerűek, az illesztések tökéletesen pontosak legyenek.


Egy jól elkészített bicska mechanikája értő kezekben sok-sok év múltán is kitűnően tud teljesíteni. A rugónak és a penge hátának díszítő cizellálása tűreszelőkkel, gondos, finom munkával készül, ahol kizárólag saját mintákat alkalmazunk.

Ezen kívül a műhelyünkre jellemző díszítő elem még a markolaton lévő Napkorong közepén lévő csont vagy szaru berakások. A csont és mamutagyar markolatokat szabadkézzel vésett csontmetszetekkel díszítjük. A kézzel kireszelt motívumok minden esetben, hagyományos eljárással, besütéssel kerülnek a bivalyszaru markolatba. A díszítmények a magyarság és a magyar népélet hangulatást, életérzését és értékeit hozzák vissza. Az ilyen hangulatos díszítmények a 80-as évektől kezdődően kizárólag a mi műhelyünkre jellemzőek. A rendkívűl finom kidolgozás, az egyediség és a limitált darabszám aminek köszönhetően már számos újságíró nevezte a kések Rolls Royce-ának a Szankovits kést.

A jó tanítómesterek és kézügyesség mellett a szakma iránti feltétlen elkötelezettség is szükséges ehhez a szép, értékteremtő munkához. Műhelyünk régi szerszámai és az onnan kikerülő egyedi bicskák, illetve a vásárlóinktól kapott pozitív visszajelzések, talán motiválni fogják családunk további generációit is arra, hogy folytassák e hagyományápoló szakmát.